Ex_posure

Interviews

ΓΙΑΝΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Art-Athina λίγο πριν την 22η διοργάνωσή της!

Σε μια χρονιά που δικαιωματικά θα λέγαμε πως, εικαστικά τουλάχιστον, ανήκει στην Αθήνα λόγω της documenta 14, οι προκλήσεις αλλά και οι προσδοκίες τόσο των ανθρώπων που ανήκουν στον χώρο της τέχνης όσο και του κοινού είναι πολλές.

Από τις 8 Απριλίου, ημέρα των επίσημων εγκαινίων της documenta 14 και τουλάχιστον μέχρι τις 12 Ιουλίου που θα ρίξει αυλαία στην πόλη μας, η καρδιά της τέχνης θα χτυπάει στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό η φετινή διοργάνωση της Art-Athina, της φουάρ που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης – ΠΣΑΤ,   έχει να κερδίσει πολλά στοιχήματα. Επιστρέφοντας στον γνώριμο χώρο του Κλειστού Γηπέδου Π. Φαλήρου (Taw Kwon Do) η 22η διοργάνωση θα διεξαχθεί από τις 27 –  29 Μαίου.

Μετά τις πρόσφατα ανακοινωθείσες ριζικές αλλαγές, κυρίως όσον αφορά στους φορείς διοργάνωσης της Art-Athina και ενώ αναμένουμε τη νέα της ιστοσελίδα, η οποία βρίσκεται υπό κατασκευή, ζητήσαμε από την πρόεδρο του ΠΣΑΤ και ψυχή της διοργάνωσης, Γιάννα Γραμματοπούλου, να μας μιλήσει για τον θεσμό της Art-Athina και κυρίως για τις προκλήσεις και τις προσδοκίες που πηγάζουν από τη φετινή κρίσιμη διοργάνωση.

Ε.Ζ. Η ArtAthina,το σημαντικότερο ετήσιο εικαστικό γεγονός της πόλης, βρίσκεται μόλις δύο μήνες πριν την 22η διοργάνωσή της! Θα θέλατε να μας κάνετε μια σύντομη παρουσίαση του θεσμού αλλά της διαχρονικής του εξέλιξης από την πρώτη φουάρ που έγινε το 1993 μέχρι και σήμερα;

Γ.Γ. H Art-Athina αποτελεί ένα από τα παλαιότερα art-fair σύγχρονης τέχνης της Ευρώπης και τη μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα. Η πρώτη Art-Athina με υπότιτλο “συνάντηση  σύγχρονης τέχνης” και κεντρικό πυρήνα 18 ελληνικές αίθουσες τέχνης διοργανώθηκε το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης. O θεσμός, που έχει πλέον κατοχυρωθεί στην καλλιτεχνική συνείδηση αλλά και στην κοινή γνώμη, δημιουργήθηκε από την ανάγκη για προβολή της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής και για ανάπτυξη διαλόγου με το παγκόσμιο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Στη σύντομη ιστορία της, η Art-Athina, μπορεί να καυχηθεί ότι έχει πετύχει τους στόχους της. Καινοτόμες ιδέες, συνεργασίες με εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς εικαστικής σκηνής καθώς και με μουσεία, ιδρύματα  και  αντίστοιχες εκθέσεις του εξωτερικού, αφιερώματα σε ξένες χώρες, σημαντικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και κυρίως η αδιάλειπτη συμμετοχή των ελληνικών αιθουσών τέχνης καθώς και σημαντικών από το εξωτερικό, συνέθεσαν το σκηνικό μιας συναρπαστικής συνένωσης του συνόλου του εικαστικού χώρου.  Το σπουδαιότερο επίτευγμα ωστόσο είναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού κοινού, η αγάπη και ο ενθουσιασμός με τα οποία έχουν αγκαλιάσει το θεσμό.

Ε.Ζ. Η φετινή  χρονιά είναι εξαιρετικά σημαντική για τον θεσμό, καθώς το εικαστικό ενδιαφέρον διεθνώς θα είναι ήδη στραμμένο στην Αθήνα λόγω της documenta 14, που εγκαινιάζεται στις 8 Απριλίου.

Τι αναμένετε πως θα προσφέρει στην εικαστική σκηνή και αγορά της Αθήνας η documenta 14 και πώς υποδέχεται ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης αλλά και η ArtAthina αυτή την κορυφαία έκθεση σύγχρονης τέχνης;

H documenta 14, ίσως η σπουδαιότερη διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης που έχει παρουσιαστεί στη χώρα μας, αναμφισβήτητα στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας την Αθήνα. Με αφορμή τα εγκαίνια της documenta 14 στις 8 Απριλίου, ο ΠΣΑΤ διοργανώνει το Gallery Walk. Στις 6,7,8,9 Απριλίου οι γκαλερί της Αθήνας υποδέχονται την documenta 14! Με κοινό διευρυμένο ωράριο, σχεδόν όλες οι γκαλερί της Αθήνας και του Πειραιά, παρουσιάζουν μέσω των εκθέσεών τους στους χιλιάδες διεθνείς δημοσιογράφους και ανθρώπους της τέχνης που θα βρεθούν στην πόλη μας,  μια ολοκληρωμένη εικόνας της ελληνικής εικαστικής κίνησης. Ο ειδικά σχεδιασμένος χάρτης-οδηγός διευκολύνει τη βόλτα του θεατή, ο οποίος παράλληλα θα «προετοιμαστεί» για τη μεγάλη γιορτή της τέχνης, στις 26-28 Μαίου, την 22η Art-Athina.  Ευελπιστούμε η παρουσία της documenta 14 στην Αθήνα να γίνει αφορμή ώστε να έρθει στο προσκήνιο ένα περιφερειακό κέντρο της Ευρώπης, όπως είναι η Ελλάδα.

Ε.Ζ. Μόλις πρόσφατα πληροφορηθήκαμε με το σχετικό δελτίο τύπου που διανεμήθηκε στον Τύπο τις αλλαγές που έγιναν στους φορείς της διοργάνωσης, του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού αλλά και της ταυτότητας της ArtAthina. Επιπλέον η επιλογή να ανατεθεί η καλλιτεχνική διεύθυνση της φουάρ σε έναν άνθρωπο με ελάχιστη εμπειρία αλλά και προϋπηρεσία σε ανάλογες διοργανώσεις προκάλεσε αίσθηση.

Ποιες είναι οι προσδοκίες του ΠΣΑΤ από αυτή τη γενικότερη ανανέωση αλλά και ποιο το σκεπτικό των συγκεκριμένων επιλογών;

 H Art-Athina, έχοντας παρουσιάσει έως σήμερα 21 διοργανώσεις, παραμένει πιστή στους στόχους της. Ωστόσο, συνεχίζει την πορεία της μέσα από μια διαδικασία ανανέωσης και εξέλιξης τόσο προς τη δομή όσο και προς το περιεχόμενό της, σεβόμενη πάντα την ιστορία της. Στο πλαίσιο της συνεχούς ανανέωσης, με τόλμη και αισιοδοξία, επανασχεδιάσαμε την Art-A, οργανώσαμε τις εμπειρίες μας, τις σκέψεις και τις ιδέες μας και επιδιώξαμε τη συμμετοχή πολύτιμων συνεργατών. Το 2017 σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Art-Athina, εμφανή σε κάθε πτυχή της. Η νέα καλλιτεχνική ομάδα της έκθεσης απαρτίζεται από νέα αλλά και καταξιωμένα άτομα του χώρου των εικαστικών τεχνών, τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού,  που αναμένεται να συμβάλουν στην ανανέωση του θεσμού, προβάλλοντας νέες τάσεις που επικρατούν στο χώρο, φρέσκιες ιδέες, δίνοντας νέα πνοή στην καλλιτεχνική δημιουργία.

Ε.Ζ. Σε ποιους απευθύνεται η Art Athina και ποιους θα θέλατε να προσκαλέσετε στην 22η διοργάνωσή της; Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε ως πρόεδρος του ΠΣΑΤ τόσο σε όσους θα λάβουν μέρος σε αυτή αλλά και σε όσους σκοπεύουν να την επισκεφτούν;

H Art Athina είναι ένας θεσμός που απευθύνεται στο σύνολο του εικαστικού κόσμου.  Συλλέκτες, επιμελητές, τεχνοκριτικοί, καλλιτέχνες και σαφέστατα το ευρύ κοινό,  αναμένουν κάθε χρόνο με ανυπομονησία την Art-Athina. Πλήθος κόσμου, φιλότεχνου και μη, χιλιάδες επισκέπτες, που διαρκώς  πληθαίνουν, συρρέουν κάθε χρόνο στην έκθεση. Στόχος μας είναι η Art Athina να παραμείνει αγαπητή στην συνείδηση του κόσμου  που τη στηρίζει τόσο χρόνια αλλά και να προσεγγίζει ένα πιο εξειδικευμένο κοινό.  Φέτος, έχει σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα VIP εστιασμένο σε διακεκριμένους συλλέκτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε νεαρούς συλλέκτες. Παράλληλα, ευελπιστούμε πως η ανανεωμένη Art Athina θα προσεγγίσει τους σε διεθνείς επαγγελματίες του εικαστικού χώρου που βρεθούν στην πόλη μας με αφορμή την documenta14. Σας περιμένουμε όλους στην 22η Art Athina!

 

Η κα Γραμματοπούλου είναι ιδιοκτήτρια της  αίθουσας τέχνης «Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου».

Art-Athina, https://www.facebook.com/Art-Athina-1426014234293608/?fref=ts&locale=el_GR

« από 6 »