Ex_pose: Aljoscha, Συνέντευξη
Η 20η Art Athina είναι γεγονός! Από 4 έως 7 Ιουνίου η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης φιλοξενείται και φέτος στο Κλειστό γήπεδο Παλαιού Φαλήρου.
Με τη συμμετοχή ελληνικών και ξένων αιθουσών τέχνης, πολιτιστικών φορέων όπως μουσείων, ιδρυμάτων, καλλιτεχνικών εκδόσεων και media και με ένα ενδιαφέρον παράλληλο πρόγραμμα με εκθέσεις και ομιλίες, η φετινή Art Athina φιλοδοξεί να αφήσει το στίγμα της ως μία σύγχρονη διοργάνωση υψηλού επιπέδου.
Το Ex_pose βρέθηκε στη Συνέντευξη Τύπου και ξεναγήθηκε στις εκθέσεις και στις αίθουσες τέχνης της διοργάνωσης.
Το δυνατό σημείο της είναι αναμφισβήτητα το έργο ‘Αναπνοή-Breath’ του εικαστικού Νίκου Ναυρίδη – η ελληνική συμμετοχή στην 51η Μπιενάλε Βενετίας το 2005 – που ανήκει στο συλλέκτη Δάκη Ιωάννου. Με το έργο αυτό η Art Athina υποδέχεται τους επισκέπτες της και πραγματικά η δίοδος μέσα την ‘Αναπνοή’ είναι μια μοναδική στιγμή!
Οι συμμετοχές των γκαλερί είναι λιγότερες φέτος – κυρίως απουσιάζουν ελληνικές αίθουσες τέχνης, τα έργα είναι καλύτερα επιλεγμένα από κάθε άλλη φορά, η επιμέλεια και η προβολή της διοργάνωσης μαζί με το VIP πρόγραμμα έχουν ενισχυθεί αισθητά, οι προγραμματισμένες ομιλίες είναι ενδιαφέρουσες και οι πλατφόρμες – όχι στο σύνολό τους – αποτελούν ίσως το αδύνατο σημείο της φουάρ.
Το Ex_pose ξεχώρισε από τη φετινή Art Athina το έργο του εικαστικού Aljoscha, που παρουσιάζει η γκαλερί Donopoulos IFA.
Ο Ουκρανός καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Δημιουργεί ευφάνταστες οργανικές μορφές με μια διαδικασία που ονομάζει ‘Bioism’ ή ‘Biofuturism’, οι οποίες μοιάζουν να έχουν βγει είτε από κάποιο βιολογικό εργαστήριο είτε από ταινία επιστημονικής φαντασίας!
Τα γλυπτά του, φτιαγμένα με πλεξιγκλάς, σιλικόνη, σύρμα, μπογιά, είναι σύμφωνα με τον ίδιο ‘έμβιοι’ οργανισμοί, μοναδικοί και ανεπανάληπτοι που ήρθαν να κατοικήσουν στον πλανήτη μας.
Τα ζωγραφικά έργα, τα σχέδια και οι εκτυπώσεις που πάντα έπονται των γλυπτών αποτελούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος, τα πορτρέτα των τρισδιάστατων έργων.
Με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του σε διεθνές επίπεδο, πλήθος ατομικών εκθέσεων και έργα του να ανήκουν σε μεγάλα μουσεία ανά τον κόσμο – και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – καθώς και σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές, ο Aljoscha είναι ένας καλλιτέχνης που ενυπωσιάζει με τη φρεσκάδα, την ιδιομορφία και την πρωτοτυπία τόσο των ιδεών όσο και των έργων του!
Αυτή τη στιγμή ‘τρέχουν’: η ατομική του έκθεση ‘Animism and Bioism’ στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Σόφιας και η ομαδική ‘Visions of Sensory Space’ στην οποία συμμετέχει στη γκαλερί Voss στο Ντίσελντορφ.
Ο Aljoscha μίλησε στην Ελένη Ζυμαράκη Τζώρτζη.
Ε.Ζ. Ποια είναι η φιλοσοφία και η βασική ιδέα πίσω από τα συναρπαστικά οργανικά είδη που δημιουργείς?
Η φιλοσοφία μου έχει να κάνει με την αναζήτηση εντελώς νέων μορφών και μίας νέας βιολογικής σύνθετης αισθητικής.
Η βασική ιδέα είναι η εξής: σε καμία περίπτωση να μην αποπειραθώ να επαναλάβω ή να ερμηνεύσω τη φύση.
Ε.Ζ. Ποια είναι η διαδικασία της σύλληψης, δημιουργίας και ανάπτυξης κάθε οργανικής μορφής, η διαδικασία που αυτές έρχονται στη ζωή;
Θα πρέπει να μιλήσω συνολικά για όλες τις μορφές μου. Ακόμη δε γνωρίζουμε τι είναι ‘ζωή’ , ούτε τι είναι ‘οργανικό’ επίσης. Ας αναλογιστούμε, όλα σχεδόν τα σχήματα και οι εικόνες που βγαίνουν είτε από μυαλό μας είτε από την ιστορία, τα έχουμε κληρονομήσει – πώς γίνεται και ακόμη καταφέρνουμε να δημιουργούμε νέα στυλ, νέα μουσική, κτίρια, ρούχα;
Το πιο ενδιαφέρον πράγμα είναι αυτό που πρόκειται να συλληφθεί. Στην περίπτωσή μου υποθέτω πως αυτό θα μπορούσε να έρθει από τη βαθιά μου επιθυμία να έχω κάτι εξαιρετικά νέο και σύνθετο.
Η δημιουργία είναι η δράση η οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την πραγματική ζωή.
Η ανάπτυξη είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τις ιδιαίτερες ποιότητες της κάθε μορφής.
Το να τους δώσεις ζωή είναι σχεδόν πάντα μία πολύ επίπονη διαδικασία: συχνά μοιάζει σαν να χάνεις το παιδί σου. Σε αυτό το σημείο το ‘ανθρώπινο’ είδος είναι απλά ζωικό που υπερασπίζεται το δικό του ‘status quo’.
Ε.Ζ.Θεωρείς πως αυτή η διαδικασία κάποια στιγμή ολοκληρώνεται και τελειώνει;
Είναι όπως η σχέση γονιού με παιδί, κάποια στιγμή χωρίζουν αλλά πάντα συνδέονται με κάποιο τρόπο.
Ε.Ζ. Ποια είναι τα βήματα που ακολουθείς στο έργο σου? Σχεδιάζεις πρώτα τις μορφές και μετά τις μετατρέπεις σε γλυπτά; χρησιμοποιείς τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, σχεδιάζεις με το χέρι, χρησιμοποιείς μοντέλα/μακέτες;
Νομίζω πως οι περισσότερες μορφές προϋπάρχουν στο μυαλό μου. Κάποιες φορές τις ονειρεύομαι τη νύχτα. Μικρότερο κομμάτι της δουλειάς μου είναι πειραματικό δηλαδή οι μορφές δημιουργούνται ενώ παίζω με τα υλικά. Επομένως την κατάλληλη στιγμή απλά χτίζω το επόμενο αντικείμενο. Δίχως μοντέλα και κάποια άλλη προετοιμασία. Ενίοτε σχεδιάζω το αντικείμενο μετά, όταν έχει ήδη τελειώσει, αλλά ποτέ πριν.
Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής δεν έχει καμία θέση στη διαδικασία της γλυπτικής ή της ζωγραφικής μου.
Ε.Ζ. Σε ποιο χώρο νιώθεις πως ανήκει το έργο σου, μέσα στη γκαλερί, στο μουσείο, στον εκθεσιακό χώρο κλπ ή έξω από αυτόν;
Δε είμαι βέβαιος πως η οποιαδήποτε πολιτιστική μας επίδραση/συμβολή μπορεί να διασωθεί από τα ιδρύματα! Αλλά για να μιλήσω σοβαρά, πιστεύω πως οι πιο ενδιαφέρουσες εγκαταστάσεις που έχω κάνει έχουν γίνει έξω από τους τοίχους των ιδρυμάτων. Η πραγματική ζωή είναι εξαιρετικά απροσδόκητη: κάποτε βρέθηκα με δύο αντικείμενα στο Καζακστάν ελπίζοντας να βρω την ιδανική τοποθεσία για αυτά – πολλές δοκιμάστηκαν αλλά τελικά η ιδανική βρέθηκε σε ένα ερειπωμένο κοτέτσι.
http://aljoscha.org/english/b-meetings/2013-Kasachstan/intervention.html
Ε.Ζ. Με ποιο τρόπο τα υλικά που χρησιμοποιείς νοηματοδοτούν τα έργα σου;
Αγαπώ να χρησιμοποιώ τη μπογιά για το χτίσιμο των γλυπτών μου.
Με βοηθάει να δημιουργώ πολύ σύνθετες και ξεχωριστές κατασκευές η προσθήκη μικροποσοτήτων ακρυλικών ή σιλικόνης συχνά αναμεμειγμένων με λάδι. Για τα ζωγραφικά έργα προτιμώ να χρησιμοποιώ λάδια γιατί μου επιτρέπουν να εργάζομαι δίχως βιασύνη.
Ε.Ζ. Έχεις σπουδάσει μαθηματικά και στατιστική. Τα χρησιμοποιείς στην τέχνη σου; αν ναι, με ποιους τρόπους;
Παρόλο που έχω κάνει καθαρά μαθηματικές σειρές έργων: http://aljoscha.org/english/m-models/m-models.html
δε νομίζω ότι χρησιμοποιώ τη γνώση αυτή για να δημιουργήσω τα γλυπτά ή τα ζωγραφικά έργα μου σκόπιμα. Αν συμβαίνει αυτό γίνεται ασυναίσθητα.
Ε.Ζ. Η σχέση και η επαφή που το κοινό χτίζει και έχει με τα έργα σου είναι κάτι που σε απασχολεί;
Φυσικά. Είμαι κοινωνικό ζώο… Μου αρέσει όταν τα παιδιά και οι νέοι ‘φωνάζουν’ όταν αντικρύζουν τα ‘biofacts’ μου.
Ε.Ζ. Θα μπορούσες να συμπληρώσεις αυθόρμητα και σύντομα τα παρακάτω;
Your color: today, neonpink
Your music/song: Mozart/KV 333 – Vladimir Horowitz
Your book: Thomas Mann, Joseph and His Brothers
Your artist: today, Lucas Cranach
Your work of art: Temptation of St. Anthony by Max Ernst
Your dream: is over the ocean
Your worry: death
Your passion: something that is not there yet.
Ε.Ζ. Είναι τα πλάσματα που δημιουργείς φιλικά ή απειλητικά για το ανθρώπινο είδος;
Τίποτα από τα δυο. Προορίζονται για να κατοικήσουν Τον Κήπο των Επίγειων Απολαύσεων.
Aljoscha, http://www.aljoscha.org
Arts and the City / Ex_pose:
http://www.artsandthecity.gr/article/Ex_pose:-Art-Athina-2015–Aljoscha/19337/