Ελένη Ζυμαράκη

Exhibitions

Ex_pose: Paul Walker, Constructing a geometric abstraction

Ex_pose: Paul Walker, ‘κατασκευάζοντας’ τη γεωμετρική αφαίρεση

Placebo 2008 Oil & Tempera on 3 Panels 125 X 140 cm.
I
« of 9 »

“Geometry holds the key to creating a unified equation of the universe” – A. Einstein

O Paul Walker είναι ένας αξιόλογος καλλιτέχνης, που αρκετά χρόνια τώρα ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, ακούραστα, με θαυμαστή πειθαρχία, αθόρυβα και ουσιαστικά. ‘Κατασκευαστής’ μιας ιδιότυπης αφαίρεσης, με έργα χαρακτηριστικά τόσο για την πνευματικότητα που υποβάλλουν όσο και για τη γεωμετρικά δομημένη φόρμα τους.

Τον συναντήσαμε στην Αίγινα, τον τόπο διαμονής του από το 1991, όπου μας δέχτηκε στο σπίτι και εργαστήρι του και μας μίλησε για το έργο και τη ζωή του κάνοντας μια συναρπαστική αναδρομή στο παρελθόν.

Τον ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία.

Γεννημένος στο Birmingham αποφοίτησε από το τμήμα Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου της πόλης του και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη χαρακτική στο φημισμένο Chelsea School of Art, London. Εδώ και είκοσι τρία χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αίγινα.

Εκκινώντας από τον ζωγραφικό παραστατικό εξπρεσιονισμό στα φοιτητικά του χρόνια πέρασε σταδιακά και σε συνάρτηση πάντα με κομβικά γεγονότα της ζωής του στην αφαίρεση έχοντας ως βασικό όχημα τη χαρακτική στα χρόνια των μεταπτυχιακών του σπουδών.

Όμως, η ζωγραφική υπήρξε πάντα το προσωπικό του στοίχημα και μια βαθιά εσωτερική ανάγκη. Και σε αυτή επιστρέφει μετά το πέρας των μεταπτυχιακών του σπουδών. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος ‘I had to start again. I found a studio in London and became an abstract geometric painter’. Είναι η εποχή που αφοσιωμένος στη ζωγραφική ανοίγει, όπως και πολλοί καλλιτέχνες στη γειτονιά του, το studio του στον κόσμο, πουλάει έργα και αποκτά ένα δικό του κοινό. Ο ίδιος θυμάται ‘ Ήμουν τυχερός, ήταν λίγο πριν γίνουν όλα τα studios των καλλιτεχνών της συγκεκριμένης περιοχής του Λονδίνου yuppies’ apartments’. Παράλληλα, τότε είναι που θα αποπειραθεί να πειραματιστεί με το σχήμα και την επιφάνεια των ξύλινων τελάρων του, ξεφεύγοντας από το καθιερωμένο αυστηρό ορθογώνιο, τολμώντας ασυμμετρίες που φέρνουν στο νου τα ξύλινα ζωγραφικά πάνελ και τις πολύπτυχες συνθέσεις αυτών της πρώιμης αναγέννησης σε Ιταλία και Βόρεια Ευρώπη. Χαρακτηριστικά έργα της τάσης αυτής είναι η σειρά των ‘αψιδωτών τελάρων’ του αλλά και μεμονωμένα ζωγραφικά έργα σε επιφάνειες κατασκευασμένες με ένα ιδιότυπο κολάζ καμβά – ξύλου, που μπορεί κανείς να δει στην ιστοσελίδα του καλλιτέχνη. Ο πειραματισμός με τη συμμετρία, το σχήμα και το υλικό της ζωγραφικής επιφάνειας θα αποτελέσει μία εξαιρετικά απελευθερωτική δημιουργική πράξη για τον ίδιο που θα συνεχιστεί και θα εξελιχθεί στη μέχρι τούδε πορεία του.

Τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του φέρνει η γνωριμία με τη γυναίκα του, επίσης εικαστικό, καθώς και η πατρότητα και η πορεία των γεγονότων της ζωής του θα τον οδηγήσει στην Αίγινα.

Το νησί γίνεται η βάση του καθώς αποτελεί για εκείνον μία ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Απερίσπαστος αφοσιώνεται στην τέχνη, στη ζωγραφική, στη χαρακτική και στις κατασκευές κυρίως από ξύλο. Στην Αίγινα είναι που αποκρυσταλλώνεται το γεωμετρικό ιδίωμα των έργων του και ενδυναμώνεται η σχέση του με το χρώμα.

Αρχικά τα μαθηματικά και πρόσφατα η φυσική είναι που προσανατολίζουν, συστηματοποιούν και οριοθετούν το περιεχόμενο και τη φόρμα των έργων του και όχι η οποιαδήποτε πρόθεση αναφοράς σε κάποιο εξωτερικό, φυσικό ερέθισμα. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ίδιος ‘Οι εξωτερικές επιρροές δεν μπορούν να αποκλειστούν φυσικά, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αποκλεισμό της λειτουργίας των αισθήσεων. Είναι κυρίαρχες αλλά παραμένουν απροσδιόριστες. Οτιδήποτε στη φύση φαίνεται να ορίζει και να ορίζεται από τη δύναμη και την οικονομία γεωμετρικών σχηματισμών των οποίων τα μοτίβα μπορεί κανείς να τα συναντήσει παντού, από τη δομή του ατόμου μέχρι και τα πλανητικά συστήματα. Η οικουμενική γλώσσα της γεωμετρίας και των μαθηματικών μου παρέχουν ένα σύστημα αρχών και κανόνων που δομούν και στηρίζουν όλο το έργο μου’.

Η μακρά παράδοση της αγγειοπλαστικής και κεραμικής στην Αίγινα και ιδιαίτερα τα χρώματα των αγγείων από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας αποτέλεσαν και αποτελούν για τον καλλιτέχνη πρότυπα μοναδικά.

Τα επιμελώς δουλεμένα σε επιστρώσεις χρωματικά επίπεδα που εναποθέτει στις ξύλινες επιφάνειες των έργων του χαρακτηρίζονται από τις απαλές υφές, τα οριοθετημένα πεδία μα και το εσωτερικό φως που αναδύουν.

Στην Αίγινα θα καταφέρει, λόγω έλλειψης υγρασίας όπως μας εξηγεί, να πειραματιστεί και με την κατασκευή των χρωμάτων περνώντας από τα λάδια στην τέμπερα και επιτυγχάνοντας να φτιάχνει αποκλειστικά ο ίδιος τα χρώματα που χρησιμοποιεί.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στην Αίγινα και το Dundee όπου σπουδάζει φυσική, για να ικανοποιήσει, όπως μας λέει, τη διαρκή επιθυμία του για τάξη και εξορθολογισμό εκείνων που ενστινκτωδώς ο νους συλλαμβάνει και η καλλιτεχνική φύση αγωνιά να εκφράσει.

Με πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στο ενεργητικό του είναι βέβαιο πως και στο μέλλον ο Paul Walker, το ίδιο διακριτικά και ουσιαστικά, θα συνεχίσει να μας συγκινεί με το έργο του.

Άλλωστε η όλη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Paul Walker, το αποτέλεσμα και κυρίως η επίδραση που αυτό έχει στον θεατή φέρνουν αναπόδραστα στον νου τα λόγια του Μαρκ Ρόθκο:

‘ Ένας πίνακας δεν είναι η απεικόνιση μίας εμπειρίας, είναι η εμπειρία’.

Και τούτο στην περίπτωση του Paul Walker ισχύει τόσο για τον καλλιτέχνη όσο και για τον θεατή.

 

Ελένη Ζυμαράκη Τζώρτζη

 

Paul Walker, http://paulwalker.gr