Ex_posure

Interviews

Το σώμα στο φυσικό κ ψυχικό χώρο / Cheapart Athens

Το σώμα στο φυσικό κ ψυχικό χώρο / Cheapart Athens

 Ο Οκτώβρης υπήρξε ένας μήνας σημαντικός για την performance.

Στον φιλόξενο χώρο της CHEAPART οι φοιτητές και απόφοιτοι των Α΄, Γ’ και Ε’ εργαστηρίων της ΑΣΚΤ υπό την επιμέλεια και καθοδήγηση της εικαστικού/χορογράφου Αιμιλίας Μπουρίτη συμμετείχαν στο σεμινάριο performance ‘Το Σώμα στον Φυσικό και Ψυχικό Χώρο’ και στη συνέχεια παρουσίασαν τις δικές τους εικαστικές δράσεις/performances και την εικαστική έκθεση των τριών εργαστηρίων που τρέχει μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου.

Ζητάσαμε από την ‘ψυχή’ του όλου εγχειρήματος Αιμιλία Μπουρίτη, να κάνει για το Ex_posure μία συνοπτική παρουσίαση των όσων έγιναν αλλά και κυρίως να μοιραστεί μαζί μας σκέψεις και συναισθήματα για όσα εκείνη και οι συμμετέχοντες βίωσαν:

Η ιδέα: Σεμινάριο performance, παρουσίαση performance και εικαστική έκθεση με τίτλο «Το σώμα στο φυσικό και ψυχικό χώρο», ήταν να προσεγγιστεί το σώμα και η δημιουργικότητα του σε μία βιωματική διάσταση.

Οργανώθηκε από τα Α, Γ και Ε Εργαστήρια Ζωγραφικής και απευθύνθηκε σε φοιτητές και απόφοιτους της ΑΣΚΤ.

Σκοπός του εγχειρήματος αυτού ήταν να παρουσιαστεί σε μία ενότητα που αποτελείτο από τρεις εκδηλώσεις φαινομενικά διαφορετικές αλλά στην ουσία η κάθε εκδήλωση οδηγούσε στην επόμενη όπως θα δούμε και παρακάτω.

Ξεκινήσαμε με το πρώτο στάδιο της ενότητας που ήταν το σεμινάριο «περφόρμανς» εκεί έγινε μία δουλειά σωματική όπου το σώμα αντιμετωπίστηκε ως ένα δυναμικό πεδίο που κύριος σκοπός μας ήταν να σταματήσει ο θόρυβος του νου και το σώμα να λειτουργήσει ελεύθερο από εντάσεις και μνήμες. Αυτό επιτεύχθηκε μέσα από ασκήσεις χαλάρωσης, αναπνοής, σωματικού ζεστάματος και οραματισμού.

Οι συμμετέχοντες συνειδητοποίησαν τους χώρους και τις ενέργειες του σώματος τους και πώς αυτές μεταβάλλονται σε διαφορετικές εκφράσεις του «εγώ» μέσα σε έναν υποκειμενικό χρόνο.

Στην πορεία, μέσα στο σεμινάριο η δουλειά αυτή παρέσυρε το σώμα να πειραματιστεί με υλικά αλλά και με τις δυνατότητες του χώρου. Στη συνέχεια προέκυψαν δράσεις οι οποίες παρουσιάστηκαν για τρεις μέρες στο κοινό.

Τρεις μέρες απαιτητικές για τους performers αφού η κάθε δράση που παρουσιαζόταν είχε μία διαφορετική κατεύθυνση για την κάθε ημέρα της παρουσίας της είτε σε σχέση με το σώμα, είτε σε σχέση με τα υλικά ή το χώρο.

H κάθε μέρα ήταν μία καινούργια πρόκληση για την εξέλιξη της δράσης ενώ στο τέλος υπήρχε συζήτηση με τους θεατές.

Μέσα στις τρεις αυτές μέρες η αρκετά δημιουργικά φορτισμένη σχέση με τους θεατές ήρθε σε μία λύτρωση αφού οι καλλιτέχνες είχαν ένα γεύμα με τους θεατές μέσα από μία κοινή άσκηση «χράνι γιόγκα». Αισθάνθηκα τότε ότι μία συνθήκη ειρήνης επικράτησε σε σχέση με τις ασυνείδητες προσδοκίες των καλλιτεχνών προς τους θεατές κ αντίστροφα.

Η συνάντηση άνθρωπο με άνθρωπο μπροστά στο μυστήριο και την «κοινωνία» της τροφής δημιούργησε τη βάση της αληθινής επικοινωνίας μεταξύ μας.

Το τελευταίο στάδιο της συγκεκριμένης ενότητας ήταν η εικαστική έκθεση των τριών εργαστηρίων. Για τα άτομα που συμμετείχαν στο σεμινάριο, στις δράσεις και στην εικαστική έκθεση πιστεύω ότι ολοκλήρωσαν μία διαδρομή μεταξύ του σώματος, της performance και του εικαστικού έργου προς έκθεση.

Κατά τη γνώμη μου η ανάπτυξη των τριών αυτών φάσεων (σεμινάριο, δράσεις και έκθεση) δημιούργησε τις συνθήκες για μία ολιστική αντιμετώπιση της εικαστικής τέχνης, όπου οι νοητικές προσεγγίσεις πιο εύκολα απομακρύνθηκαν και το σώμα πρωτοστάτησε δημιουργώντας έτσι εικαστικά έργα αυθεντικού σωματικού βιώματος.

Τα  Α΄, Γ΄ και Ε΄ Εργαστήρια Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ στήριξαν έμπρακτα το εγχείρημα κ την οργάνωση της ενότητας «Το σώμα στο φυσικό κ ψυχικό χώρο» καταλήγοντας έτσι σε ένα ουσιαστικό εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Αιμιλία Μπουρίτη

Χορογράφος & εικαστικός

ebouriti@yahoo.gr

 

Α’ Γ’ Ε’ Εργαστήρια Ζωγραφικής ΑΣΚΤ

“Το σώμα στο φυσικό και ψυχικό χώρο”

 Σεμινάριο performance / Performances / Συζητήσεις/ Εικαστική έκθεση

 12 – 30 Οκτωβρίου 2015

Cheap Art (Αν. Μεταξά 25, Εξάρχεια)

http://cheapart.gr

Σεμινάριο performance: Αιμιλία Μπουρίτη

9 – 12 Οκτωβρίου, 2015

 Performances: Φοιτητών και Αποφοίτων ΑΣΚΤ

15 – 17 Οκτωβρίου, 2015

Ιάνθη Αγγελίογλου, Φαίδων Γιαλής, Ιόλη Κατσαρού, Χριστίνα Κουσουλίδου, Άντρη Λαζάρου, Κώστας Λαλές, Νότα Πατεριμού Θάλεια Πρωτοψάλτη, Ελπίδα Φραγκεσκίδου

Έκθεση Φοιτητών και Αποφοίτων Α, Γ, Ε Εργαστηρίων Ζωγραφικής

20 – 30 Οκτωβρίου, 2015

Έλενα Αντωνοπούλου, Βασιλική Δημητρίου, Βάσω Καρακωνσταντή, Χριστίνα Κουσουλίδου, Κώστας Λαλές, Θάλεια Πρωτοψάλτη, Θοδωρής Τράμπας, Βίκη Τσακάλη, Βίλη Χισκάκη.

Διοργάνωση και επιμέλεια Έκθεσης:

Α’ Γ’ Ε’ Εργαστηρίων Ζωγραφικής ΑΣΚΤ

 Επιμέλεια performance: Αιμιλία Μπουρίτη

Χράνι γιόγκα - Το κοινό γεύμα με θεατές
« από 16 »