Ex_posure

Date archives Νοέμβριος 2014

Interviews

Ex_pose: Adam Chodzko

Ex_pose: Adam Chodzko, Interview

64699
« από 3 »

Η δουλειά του Adam Chodzko αντιστέκεται σε κάθε είδους εύκολες κατηγοριοποιήσεις και σε κατακλύζει με το εύρος των μέσων που μετέρχεται καθώς και με το βάθος και τις προεκτάσεις των ιδεών που πραγματεύεται, συγχρονικά και διαχρονικά.

Στα πλαίσια του project Καλλιτέχνες σε Διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη ο Chodzko έχοντας ως αφετηρία τις συλλογές του μουσείου και ό,τι αυτές συνεπάγονται για τις συλλογικές μας μνήμες και την εθνική μας ταυτότητα, αποπειράται να δημιουργήσει φανταστικές, εικαστικές αφηγήσεις μιας μελλοντικής Ελλάδας. Πρόκειται για ένα παιχνίδι εικόνων -στατικών και κινούμενων- και λέξεων, που στην ουσία θέτει υπο αμφισβήτηση παγιωμένες αντιλήψεις αλλά και θεσμούς που έχουν να κάνουν με διαδικασίες κατασκευής, διαφύλαξης και έκθεσης/ερμηνείας των πολιτιστικών αγαθών/χώρων εν γένει.

Continue reading …

Interviews

Ex_pose: Venia Dimitrakopoulou, Promahones

Ex_pose: Venia Dimitrakopoulou, Promahones

PROMAHONES 2014 (4) 2
Aperture: 2.4
Camera: iPhone 4S
Iso: 64
« από 4 »

Το υλικό του έργου είναι το σίδερο. Ωστόσο, η ακαμψία και η στιβαρότητα του μέσου αυτού αναιρείται και αποκτά πλαστικότητα και κίνηση μέσω της δυναμικής παρουσίας στο χώρο των σκιών και των ήχων. Ο Διονύσης Καββαθάς εύστοχα σχολιάζει σχετικά στον κατάλογο της έκθεσης: “Αποκλίνοντας από την παράδοση του υλομορφισμού, οι Προμαχώνες εκ-τοπίζονται και ταυτόχρονα αποϋλοποιούνται με δύο τουλάχιστον τρόπους: πρώτον, με την προέκτασή τους σε σκιές, σε αυτά τα άσωματα και άυλα συμβάντα που προβάλλονται στους περιβάλλοντες τοίχους· δεύτερον, μέσω των ήχων που έχουν καταγραφεί κατά την παραγωγή της μεταλλοκατασκευής και που τώρα, απεδαφικοποιημένοι πλέον, αντηχούν στον χώρο για να σημάνουν ότι δεν υπάρχει ούτε ηρεμία ούτε σιωπή των υλικών. Το έργο, που αρχικά μας παρουσιάζεται ως οικεία έκφραση μιας άκαμπτης υλικότητας και μνημειακότητας, μετατρέπεται σε ζωντανή περφόρμανς”.

Continue reading …