Ex_posure

Exhibitions / Interviews / News

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΤΗΝ E ART GALLERY

Ένας νέος χώρος τέχνης εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Πάρο και έρχεται να προσφέρει πολλά στο φιλότεχνο νησί, στους κατοίκους και στους επισκέπτες του.

Η E Art Gallery, δημιούργημα του εικαστικού Άγγελου Χανιώτη πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε ένα από τα πολιτιστικά σημεία αναφοράς του νησιού καθώς συνδυάζει την έμπειρη ματιά του εικαστικού – δημιουργού της με έναν προνομιακό χώρο χτισμένο σε ένα μοναδικό σημείο του νησιού κοντά στη Νάουσα.

Ο Άγγελος Χανιώτης συστήνει στους αναγνώστες του Ex_posure την E Art Gallery και μας παρουσιάζει την πρώτη ομαδική έκθεση που φιλοξενείται σε αυτήν με τίτλο “Warming…” .

Πώς προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας μίας γκαλερί και μάλιστα στην Πάρο από έναν νέο άνθρωπο, εικαστικό με μια ήδη γνωστή και πολλά υποσχόμενη παρουσία στον χώρο της τέχνης;

Η ιδέα δημιουργίας μιας γκαλερί ή αλλιώς ενός χώρου τέχνης στην Πάρο ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιας αναζήτησης και επιθυμίας να δραστηριοποιηθώ πολιτιστικά και επιχειρηματικά στο νησί από το οποίο κατάγομαι. Ένα τόσο ανεπτυγμένο μέρος, τουριστικά και όχι μόνο, δεν πρέπει να υστερεί στην πολιτιστική προβολή του σε μια πιο ώριμη και μόνιμη βάση και όχι ευκαιριακά δομημένη. Η αγάπη μου για τόπο μου και την τέχνη πάνω από όλα, σε συνδυασμό με αυτά που μου προσφέρει το νησί λειτούργησαν καταληκτικά στην απόφαση μου.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της γκαλερί και ποιοι οι στόχοι που έχετε θέσει ως προς την παρουσίαση ομαδικών και ατομικών εκθέσεων;

Η E Art Gallery για την φετινή χρονιά θα λειτουργήσει όλη την καλοκαιρινή περίοδο από 1η Ιουλίου έως και τα τέλη Αυγούστου με την ομαδική έκθεση “Warming…”. Μέλημα μου είναι η σωστή προβολή του χώρου και των καλλιτεχνών που με εμπιστεύτηκαν για την φετινή σεζόν, τους οποίους και ευχαριστώ.

Είναι διαφορετική η ματιά ενός καλλιτέχνη στην επιλογή, διαμόρφωση και λειτουργία ενός χώρου έκθεσης εικαστικών έργων; αν ναι με ποιο τρόπο;

Σαν καλλιτέχνης προσπαθώ πολύ να δω τα πράγματα διαφορετικά και κάτω από το πρίσμα που μου επιβάλλει η νέα μου ιδιότητα. Η προσέγγιση του χώρου όμως βασίζεται στις ρίζες τις κύριας ταυτότητας μου, αυτής του εικαστικού που αναζητά την δημιουργία και τις ισορροπίες ανάμεσα στις φόρμες, τις έννοιες και το χρώμα. Η προσέγγιση είναι άκρως δημιουργική και με απόλυτο σεβασμό στους καλλιτέχνες που μου εμπιστεύτηκαν τα “παιδιά τους”. Θέλω να αποφύγω λανθασμένες προσεγγίσεις με τις οποίες έχω έρθει και εγώ αντιμέτωπος κατά καιρούς. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του δημιουργού και έχω μία ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό το κομμάτι. Προσπάθησα να έρθω σε επαφή με ανθρώπους φρέσκους και νέους από κάθε άποψη που θα αντικατόπτριζαν και την βασική μου ιδέα για τον χώρο. Από εκεί και πέρα δεν παύει να είναι ένας χώρος ο οποίος στηρίζεται στην ανταπόκριση και την απήχησή του στον κόσμο και πιο συγκεκριμένα σε αυτόν του νησιού. Η επιβίωση του επομένως πρέπει να συγκεράσει και να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτές τις δύο παραμέτρους.

Ποια ήταν τα δικά σου κριτήρια επιλογής του συγκεκριμένου χώρου για τη δημιουργία της γκαλερί;

Βασικότερο κριτήριο επιλογής του συγκεκριμένου χώρου ήταν η δυνατότητα του να μπορεί να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο τα έργα που θα φιλοξενήσει. Δεν υπήρξε κανένας συμβιβασμός στο συγκεκριμένο κομμάτι. Για αυτό και η γκαλερί βρίσκεται λίγο πιο έξω από τον κυριότερο οικισμό του νησιού, την Νάουσα. Ο επισκέπτης έχει την άνεση να προσεγγίσει τον χώρο με το προσωπικό του μέσο. Μπαίνοντας στην γκαλερί αντικρίζει έναν ενιαίο φωτεινό χώρο εκατόν δέκα τετραγωνικών προσαρμοσμένο να φιλοξενεί το εκάστοτε project.

E Art Gallery, Paros island
« από 5 »

Ποιες είναι οι προσδοκίες σου όσον αφορά στη σχέση της γκαλερί τόσο με τους κατοίκους του νησιού αλλά και με τους επισκέπτες;

Ιδανικά θα ήθελα η E Art Gallery να γίνει σημείο αναφοράς για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με την Τέχνη, είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού ή επισκέπτες. Αυτό προϋποθέτει χρόνο υπομονή και αρκετοί επικοινωνία του project. Παρόλο που είναι ακόμα νωρίς μπορώ να πω πως όσο ο κόσμος μας γνωρίζει , ενθουσιάζεται και αγκαλιάζει την προσπάθεια μας. Ήταν κάτι που πραγματικά έλειπε από το νησί μας.

Μίλησέ μας για την εναρκτήρια έκθεση της γκαλερί με τίτλο “Warming…”.

Η λειτουργία της γκαλερί ξεκινά με την έκθεση “Warming…” Που σημαίνει ζέσταμα_προθέρμανση, είναι μια προθέρμανση δική μας αλλά και της σχέσης μας με το φιλότεχνο κοινό ή μή που βρίσκεται στο νησί . Η έκθεση που θα διαρκέσει όλη την καλοκαιρινή περίοδο , δίνει βήμα σε διακεκριμένους αλλά και νέους εικαστικούς, ώστε ο καθένας ξεχωριστά να αποτυπώσει με το δικό του μοναδικό ύφος θέματα και έννοιες που μέσα από την διαφορετικότητά τους όλες μαζί συνθέτουν ένα γεμάτο φως σκηνικό τέχνης στην καρδιά του καλοκαιριού. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Αυγούστου και ώρα 20:00 . Στην έκθεση συμμετέχουν : Έλπίδα Γεωργιάδη, Δημήτρης Δάλλας, Ελένη Δελή, Παναγιώτης Καράμπαμπας, Ναταλία Κερκύρα, Νίκος Λαγός, Χρήστος Μιχαηλίδης, Δημήτρης Ντόκος, Ηλίας Παπανικολάου, Ανάργυρος Πασχάλης, Γκέντσι Ρούτσης, Γιώργος Σαλταφέρος, Βασίλης Σελιμάς, Δήμητρα Χανιώτη, Άγγελος Χανιώτης .

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την σύζυγο μου που ήταν η αρωγός και η κινητήριος δύναμη αυτής της προσπάθειας.

E Art Gallery

Dimitris Ntokos, 'BlueRed' 2019, 65 x 65 cm, Acrylic and Gouache on Canvas
« από 3 »